Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Σύντομο ιστορικό δημιουργίας της ομάδας ολιστικής - ανακουφιστικής φροντίδας στο Νοσοκομείο " Ο Άγιος Σάββας"


Η ομάδα ολιστικής – ανακουφιστικής φροντίδας ξεκίνησε να λειτουργεί στο νοσοκομείο « Ό Άγιος Σάββας»  πριν από μερικούς μήνες, με λίγα στελέχη και με πιλοτική εφαρμογή σ΄ ένα νοσηλευτικό τμήμα.
Μετά την επιτυχή αρχική λειτουργία της, ο Διοικητής του νοσοκομείου, κος Μινογιάννης Παναγιώτης, πρότεινε να επεκταθεί αυτή η προσπάθεια και σ' ένα δεύτερο νοσηλευτικό τμήμα, με τελικό στόχο να καλυφθούν σταδιακά οι ανάγκες όλου του νοσοκομείου.
Με την καθοδήγηση της Δ/ντριας της Β’ Γυναικολογικής κλινικής, κας Τσερκέζογλου Αλίκης, και της νέας Διευθύνουσας του νοσοκομείου, κας Ακαρέπη Βασιλικής, άρχισε η διεύρυνση της διεπιστημονικής ομάδας με τη συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών, διαιτολόγου, ψυχολόγου και κοινωνικής υπηρεσίας. 
Αναλυτικότερα στην ομάδα συμμετέχουν: A) η κοινωνική υπηρεσία, που αποτελείται από 5 κοινωνικούς λειτουργούς, 1 ασκούμενο και  επικουρείται από μία ομάδα περίπου 50 εθελοντών. Έχει αναπτύξει μία πολυσχιδή δραστηριότητα και διαθέτει μία πολύχρονη ευδόκιμη υπηρεσία στο νοσοκομείο μας. Β) Το ιατρείο πόνου, που είναι στελεχωμένο από δύο έμπειρες στη διαχείριση του πόνου αναισθησιολόγους και μία νοσηλεύτρια με πολυετή εμπειρία και δίπλωμα συμβούλου ψυχικής υγείας. Γ) Πρόσφατα η νοσηλεύτρια του πόνου συνεργάζεται με μία νέα νοσηλεύτρια εξειδικευμένη στην ανακουφιστική φροντίδα – αντιμετώπιση πόνου και έτσι οι δύο μαζί απαρτίζουν πλέον το γραφείο της νοσηλευτικής - ανακουφιστικής φροντίδας.  Δ) Η διαιτολόγος του νοσοκομείου, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι  ογκολογικές παθήσεις, Ε) Ο ψυχολόγος του νοσοκομείου με μακρά μετεκπαιδευτική μόρφωση σε θέματα ογκολογικής φροντίδας. Ένας ακόμα ψυχολόγος προστέθηκε στη δύναμη της ομάδας, από τη συγχώνευση του νοσοκομείου μας με το 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.
Καθώς η κ Τσερκέζογλου Αλίκη αποχώρησε μετά από δεκαετίες ευδόκιμης προσφοράς στο νοσοκομείο μας, ορίστηκε νέος συντονιστής της ομάδας ο υπογράφων. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα τους αισιόδοξους στόχους μας, γιατί οι ανάγκες των ασθενών γίνονται ολοένα και πιο  πιεστικές.
                                                                       
Ευάγγελος Φιλόπουλος. Δ/ντής - Κλινική Μαστού. Συντονιστής Ομάδας Ολιστικής - Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου