Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το θέμα της χρηματοδότησης των ξενώνων τελικής νοσηλείας είναι διεθνές.

Ένα άρθρο σε καναδέζικη εφημερίδα (Hospice relies on donations from the community to keep it running) αναδεικνύει τα προβλήματα χρηματοδότησης των Hospice μιας περιοχής αυτής της χώρας, που όντως προσφέρει υψηλού επιπέδου ανακουφιστική φροντίδα στους πολίτες της.
Τόσο το κράτος, όσο και οι ιδιώτες δωρητές, που συνιστούν ένα μεγάλο χρηματοδότη αυτών των υπηρεσιών, φαίνονται να δυσκολεύονται στο να καλύψουν τα ολοένα και αυξανόμενα κόστη και αναζητούν λύσεις που ούτε σε αύξηση φόρων να οδηγήσουν, ούτε σε απαιτήσεις που είναι αδύνατο να καλύψουν οι δωρητές.
Ο τρόπος οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας είναι ένα μεγάλο θέμα. Σωστή αξιολόγηση των δράσεων που πρέπει και είναι εφικτές να αναληφθούν, εξοικονόμηση πόρων από άλλους τομείς κρατικής δραστηριότητας με ανακατεύθυνση τους στην ανακουφιστική φροντίδα, σταθερή προσέλκυση δωρητών και περισσότερη αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού, αποτελούν ίσως τις πιο άμεσες επιλογές για τη διέξοδο από τις οικονομικές αντιξοότητες.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας οι ανάγκες για σωστή ανακουφιστική φροντίδα είναι πολύ αυξημένες , γιατί ειδικά αυτός ο τομέας περίθαλψης υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου