Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Περιστατικό 7/11 Α : Ασθενής με έντονη υποθρεψία.

Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 65 ετών με καρκίνο ρινοφάρυγγα, που πρωτοδιαγνώστηκε το Φθινόπωρο του 2010 και έχει ήδη υποβληθεί σε χημειοθεράπεια και ακτινοθεραπεία. Το 2011 του έγινε γαστροστομία, καθώς αδυνατούσε να λάβει τροφή λόγω δυσκαταποσίας και οδυνοφαγίας ακόμη και σε υγρή μορφή. Σε όλο αυτό το διάστημα η σίτιση του ασθενούς γινόταν με πολτοποιημένη τροφή, την οποία χορηγούσαν μέσω της γαστροστομίας, χωρίς η ημερήσια λήψη θερμίδων να ξεπερνά τις 800.
Εισάγεται εκ νέου στο νοσοκομείο μας, λόγω μεγάλης αδυναμίας, εξάντλησης και πυρετικής κίνησης.
Κατά την εισαγωγή το σωματικό του βάρος ήταν μόλις 35 κιλά, με δείκτη μάζας σώματος <18.5kg / m2, με εμφανή τα σημάδια της καρκινικής καχεξίας. Από άποψη φυσικής κατάστασης μπορούσε να κάνει λίγα βήματα, υποβασταζόμενος .
Το οικογενειακό περιβάλλον του απαρτίζεται από την κόρη και τις 2 εγγονές, που παραμένουν εναλλάξ στο νοσοκομείο μαζί του.
Οι νοσηλεύτριες του τμήματος ειδοποίησαν την ολιστική – ανακουφιστική ομάδα, με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.
Κύριο μέλημα αποτέλεσε η αντιμετώπιση της απίσχνασης.  Από τη διαιτολόγο, λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση θρέψης του ασθενούς και την υπολευκωματιναιμία, προτάθηκε η σίτιση του ασθενούς μέσω της γαστροστομίας με τη χρήση σκευασμάτων εντερικής διατροφής. Η σίτισή του έγινε σταδιακά ξεκινώντας από τη χορήγηση 1000 θερμίδων ημερησίως, με τη χρήση συσκευή βαρύτητας και με αρχικό ρυθμό έγχυσης 80ml/h. Μετά από το πρώτο 24ωρο και δεδομένου ότι η χρήση της εντερικής διατροφής έγινε καλά ανεκτή από τον ασθενή, η ημερήσια λήψη θερμίδων αυξήθηκε στις 1500.
                                         Συνέντευξη με τη διαιτολόγο Νίκη Κόντου
Ερ: Τι περιμένεις να επιτύχεις άμεσα;
Απ: Μέσα σε 1 εβδομάδα αναμένεται η βελτίωση των τιμών της αλβουμίνης και των ολικών πρωτεϊνών. Σε τόσο εξαιρετικά απισχνασμένους ασθενείς η επίτευξη θετικού ισοζυγίου αζώτου είναι απίθανη, όμως η σταθεροποίηση των ασθενών αυτών σε αυτό το χαμηλό σωματικό βάρος ή και η μικρή αύξησή του είναι εφικτά.
Ερ: Γιατί μπορεί να έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο;
Απ: Πολλά μπορούν να ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση. Σίγουρα η καρκινική καχεξία και η μη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι οι κυριότερες αιτίες. Επιπλέον, οι οδηγίες της ESPEN (European Society of Clinical Nutrition) και της ASPEN (American Society of Parenteral and Enteral Nutrition) αναφέρουν ότι η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης πρέπει να γίνεται μέσα στα 2 πρώτα 24ωρα από την εισαγωγή του ασθενούς και η πρώτη εκτίμηση θρέψης μαζί με τη διάγνωση της νόσου.
Ερ: Σε τόσο προχωρημένη απίσχναση υπάρχουν δυνατότητες διόρθωσης;
Απ: Όπως αναφέρθηκε και στην πρώτη απάντηση δεδομένου ότι πρόκειται για ασθενή τελικού σταδίου οι στόχοι της διατροφικής υποστήριξης είναι η σταθεροποίηση ή η μικρή αύξηση του σωματικού του βάρους, η πρόληψη των επιπλοκών που οφείλονται στη μειωμένη λήψη τροφής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
                                                          …………………………….
Η Κοινωνική Υπηρεσία ανέλαβε να συζητήσει με τους συγγενείς του ασθενούς και να διερευνήσει τις συνθήκες φροντίδας και τις δυνατότητες συνέχισης της διατροφικής υποστήριξης στο σπίτι. Από τις συζητήσεις προέκυψε η ανάγκη απασχόλησης αποκλειστικής νοσοκόμου, ώστε να είναι καλυμμένος ο ασθενής όλη την ημέρα ( Τα έξοδα για την αποκλειστική καλύπτονται από τους συγγενείς και όχι από το ταμείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου